Denne side har begrænset support til din browser. Vi anbefaler at skifte til Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

Gratis levering ★★★★★ 4,8 på Trustpilot 14 dages prøveperiode

Vask af sengetøj

Der er én ting vi alle kan blive enige om: Der findes ikke noget bedre, end nyvasket sengetøj. Det kan være prikken over i’et på en lang dag på arbejdet og så bidrager rent sengetøj til en god nattesøvn og bedre livskvalitet. Det er forskelligt fra sengetøj til sengetøj, hvordan det skal vaskes - og ved hvilken temperatur. Derfor skal du som udgangspunkt følge de vaskeanvisninger, som følger med dit nye sengesæt. Eller læs med her og få gode fif og tricks til at vaske sengetøjet korrekt og samtidigt vise hensyn til miljøet.

 

Hvor ofte bør man vaske sengetøj?

Du skal altid vaske sengetøjet inden det tages i brug første gang. Det vil forstærke syningerne og vævningerne - og formen og farverne bibeholdes.

Fordi sengetøjet ligger i fugtige og lune omgivelser anbefaler eksperter, at man vasker sengetøjet hver 14. dag, for at undgå bakteriedannelse og husstøvmider. Hvis hele familien skal have vasket og skiftet sengetøj hver 14. Dag, kan det løbe op i meget vand og meget tid, der bruges på hver vask - og dermed kan man risikere at efterlade et unødvendigt sort CO2-aftryk, både relateret til energi og vand.

Sengetøjet fra DAWN DESIGNS er designet til at blive vasket mindre. Den revolutionerende Stay Fresh-behandling vi anvender på alt vores sengetøj, dræber nemlig aktivt 99,9% af alle bakterier. Også dem der kan få sengetøjet til at lugte over tid. Læs mere om Stay Fresh behandlingen her.

På den måde vedligeholdes følelsen af frisk og lækkert sengetøj i længere tid, end med normalt sengetøj. Ved at vaske mindre forlænger man også tekstilernes levetid. Ved at vælge sengetøj fra DAWN DESIGNS vil du kunne introducere mere bæredygtighed til husholdningen. Du kan læse mere om vores tanker om bæredytighed og ansvarlighed for miljøet her.

 

Hvilken temperatur skal man vaske sengetøjet?

Normalt anbefales det af Astma- og Allergiforbundet, at du vasker dit sengetøj ved 60 grader, fordi det er påvist at husstøvmider dør ved 55 grader og derover. Men grundet den særlige Stay Fresh-behandling, jamen så behøves sengetøjet fra DAWN DESIGNS ikke at vaskes ved høje temperaturer, da materialet i sig selv er antibakterielt. Her kan du sagtens vaske sengetøjet ved 40 grader, og det vil være rent og frisk! Hvis du dog vil holde ved at vaske dit sengetøj ved 60 grader, så vil det ikke skade sengetøjet og Stay Fresh-behandlingen vil være velfungerende.

Vask af sengetøj

 

Antibakterielt sengetøj for bedre sovemiljø

Da vi bruger 7-9 timer hver dag i sengen, er det helt naturligt at der ophober sig mange bakterier i sengeomgivelserne.  Kroppen udskiller nemlig både sved og døde hudceller, hver eneste nat. Fugten og støvet, der spreder sig, når vi sover er husstøvmidernes paradis! Derfor er det vigtigt at man holder særligt omgivelserne i og omkring sengen rene, så man holder husstøvmiderne væk.

Sengen bliver hurtigt én stor bakteriebombe. Her skal man ikke blot vaske sengetøjet og lagner - men selve dynen og puden skal også en tur i vaskemaskinen, gerne én til to gange om året. Det kan også være en god idé at banke dynen og puderne en gang om ugen - eller hænge dem ud af vinduet eller altanen, så de kan blive luftet.

 

Andre ting der er gode at vide, når du skal vaske dit sengetøj

  • Hvis dit sengetøj eller lagen er hvidt, skal du helst vaske det i en hvidvask, for at holde på de hvide toner, så det står så skarpt som muligt - uden at blive misfarvet.
  • Prøv ikke at overfyld vaskemskinen med sengetøj - det er nemlig vigtigt at skabe ordentlig plads, så sæben kan fordele sig jævnt. Så har du fået skabt de bedste forudsætninger for at tøjet bliver helt rent.
  • Når du doserer vaskemiddel skal du også have fokus på at dosere det korrekt. Overdosering leder til meget overskudssæbe. Det kan gøre sengetøjet stivt og ubehageligt - og så kan det også sætte sig i maskinen, som kan lede til bakteriedannelse og lugt.
  • Det meste sengetøj tåler hverken at blive bleget eller udsat for kemisk rens.
  • Hvis sengetøjet er udstyret med lynlås - så er det vigtigt at sengetøjet vendes på vrangen, når det vaskes. Du skal også helst lukke dynen med lynlåsen. Du kan nemlig risikere at lynlåsen går i stykker, og så mister det jo lidt sin smarte funktion.
  • Generelt er det en god idé at vaske med vrangen ud - det holder nemlig farverne ved lige.
  • Har sengetøjet knapper kan det også være en god idé at lukke knapperne i. Så vikler sengetøjet sig nemlig ikke ind i sig selv eller andet tekstil - og er meget lettere at hænge til tørre.
  • Hvis du gerne vil have at sengetøjet skal stå så skarpt som muligt, så kan du med fordel strække sengetøjet ud, mens det endnu er fugtigt. På den måde sikrer du dig, at bomuldssengetøjet sætter sig i den korrekte facon.

Da sengelinned fra DAWN DESIGNS er designet med henblik på at mindske CO2-aftrykket, anbefaler vi at lade det lufttørre fremfor at tørretumble det. Tørretumbling vil også i højere grad slide på sengetøjets fibre, så hvis du vil passe på dit sengetøj - og miljøet - så lufttør sengetøjet. Når det er forår og sommer - men selvfølgelig ikke når det er regn og rusk - kan du hænge sengetøjet op udenfor. Det giver en skøn naturlig duft til sengetøjet.

Care By Nature

Leder du efter alternativer til konventionel vaskemiddel, så kan du passende købe vores 100% økologiske sæbebær fra Nepal.

Hvis du alligevel gerne vil tørretumble, så kan du forkorte tørretiden med op til 50% ved brug af tørrebolde i uld. Tørreboldene er et mere miljøvenligt alternativ til skyllemiddel - og hvis du godt kunne tænke dig en mild, skøn duft, så kan du vælge at dryppe boldene med en naturlig vaskeduft.

Kurv

Der er ikke flere produkter tilgængelige for køb

Din indkøbskurv er i øjeblikket tom.