Denne side har begrænset support til din browser. Vi anbefaler at skifte til Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

Gratis fragt over 650 DKK ★★★★★ 4,7 på Trustpilot 30 dages returret

Gratis fragt over 650 DKK ★★★★★ 4,7 på Trustpilot 30 dages returret

MORS DAG Spar 40% på dynebetræk nr. 2 med koden MORSDAG

MORS DAG Spar 40% på dynebetræk nr. 2 med koden MORSDAG

Vask af sengetøj: Hvor ofte og hvor mange grader?

Der er én ting vi alle kan blive enige om: At kravle under dynen i nyvasket sengetøj efter en lang og travl dag er en af de bedste følelser i et hektisk liv. Den oplevelse af velvære og komfort, der strømmer gennem kroppen lige inden sengetid, kan være medvirkende til, at du sover bedre og på sigt vil opleve øget livskvalitet. 

Det er forskelligt fra sengetøj til sengetøj, hvordan det skal vaskes - og hvor mange grader sengetøjet kan vaskes på. Derfor skal du som udgangspunkt følge de vaskeanvisninger, der følger med dit nye sengesæt. Alternativt kan du læse med her og få gode råd til at vaske dit sengetøj korrekt. På den måde sikrer du lang holdbarhed på dine nye produkter, samtidig med at du tager hensyn til miljøet.

 

Hvor ofte bør jeg vaske sengetøj?

Du har måske oplevet at være i tvivl om, hvorvidt du bør vaske dit sengetøj, inden du tager det i brug første gang. Dette er vores klare anbefaling, da det vil forstærke produktets syninger og vævninger, mens form og farver bibeholdes bedst muligt.

Fordi sengetøj hører hjemme i sengen, hvor omgivelserne er fugtige og lune, anbefaler eksperter, at vi vasker hver 14. dag for at komme bakterier og husstøvmider til livs. Hvis hele familien skifter og vasker sengetøj så ofte som anbefalet, løber det op i meget vand - og ikke mindst meget tid, der bruges på vasketøj. De mange vaske efterlader et uhensigtsmæssigt stort CO2-aftryk både relateret til det høje forbrug af energi og vand.

Hyppigheden afhænger dog af flere faktorer, herunder personlige præferencer og individuelle behov. Hvis du har allergi eller astma, kan det være nødvendigt at vaske sengetøjet hyppigere for at minimere eksponeringen for allergener. Det samme gælder, hvis du har tendens til at svede meget om natten eller har hudproblemer. I disse tilfælde kan det være en god idé at vaske sengetøjet hver uge for at opretholde en ren og sund søvnoverflade.

Vi anbefaler derfor at gå efter kvalitets sengetøj i et materiale, som har åndbare materialer, der skaber et sundere sovemiljø. Det vil naturligt lede til mindre vask. Og mindre vask betyder også mindre slid på tekstilerne, hvorfor sengetøjets levetid forlænges.

Med et lavere energi- og vandforbrug sparret ved færre vaske samtidig med et mindre behov for at købe nyt sengetøj så ofte som ellers, tager du et bevidst valg, der både kommer dig selv og planeten til gode. Læs mere om vores tanker vedrørende ansvarlighed her.

 

Hvor mange grader skal sengetøj vaskes på?

Valget af temperatur, når du vasker dit sengetøj, er afgørende for at opnå den perfekte balance mellem effektiv rengøring og bevarelse af stoffets kvalitet og levetid. Generelt anbefales det at vaske sengetøj ved temperaturer mellem 40-60 grader. Dette temperaturområde er effektivt til at eliminere bakterier, støvmider og allergener, som trives i det miljø, sengetøjet tilbyder.

Astma- og Allergiforbundet anbefalinger

Astma- og Allergiforbundet anbefaler specifikt en vasketemperatur på 60 grader. Dette skyldes, at forskning viser, at husstøvmider - en almindelig årsag til allergi - dør ved temperaturer på 55 grader og derover. For husstande med medlemmer, der lider af allergi eller astma, kan denne praksis være særlig vigtig for at opretholde et sundt indeklima.

Ved særligt beskidt sengetøj

For sengetøj, der er særligt beskidt eller plettet, kan en vasketemperatur på 60 grader være nødvendig for at sikre en grundig rengøring. Det er dog essentielt at tjekke vaskeanvisningerne på dit sengetøj for at undgå skader. Nogle materialer, især de finere eller mere sarte stoffer, kan kræve lavere temperaturer for at bevare tekstur og farve.

Overvejelser til vask af økologisk bomuld

Når det gælder sengetøj fremstillet af økologiske materialer såsom økologisk bomuld, er det vigtigt at overveje skånsom pleje. Materialer som disse, tåler ikke hård vask eller høje temperaturer, hvis man ønsker at bevare deres naturlige kvaliteter og forlænge deres levetid. Økologisk bomuld, som er mindre behandlet af end konventionelle tekstiler, da det er dyrket uden brug af syntetiske pesticider og kunstgødning, er dermed mere følsomme over for høje temperaturer. 

Anbefalet vasketemperatur for økologisk sengetøj

Generelt anbefales det at vaske økologisk sengetøj ved en temperatur på 40 grader. Denne temperatur er tilstrækkelig til effektivt at fjerne snavs og de fleste bakterier, mens den sikrer, at materialet ikke udsættes for varme, der kan forringe dets naturlige egenskaber og farver. Ved at følge denne anbefaling hjælper du med at beskytte stoffets blødhed og holdbarhed, hvilket er særligt vigtigt for økologiske tekstiler, der kan være mere modtagelige for slitage.

Vask af sengetøj

Særlige hensyn for allergikere

For husstande, hvor allergikontrol er en prioritet, og hvor sengetøj skal vaskes ved højere temperaturer for at fjerne allergener som husstøvmider, kan det være en udfordring at balancere hygiejniske behov med skånsom pleje af økologiske materialer. I disse tilfælde er det afgørende at tjekke produktets vaskeanvisninger for at se, om højere temperaturer lejlighedsvis er acceptable, eller at overveje allergivenlige sengetøjsalternativer, der kan tåle hyppig vask ved 60 grader.

 

Sengetøjet er et samlingssted for ubudne gæster

Da vi bruger 7-9 timer hver dag i sengen, er det helt naturligt, at der ophober sig mange bakterier og lugt fra sengeomgivelserne. Kroppen udskiller nemlig både sved og døde hudceller hver eneste nat. Fugt og støv, der spreder sig når vi sover, er husstøvmidernes paradis! Derfor er det vigtigt, at du holder særligt omgivelserne i og omkring sengen rene, så du holder husstøvmiderne for døren.

Sengen bliver hurtigt én stor bakteriebombe. Derfor er det ikke blot nødvendigt at vaske dit sengetøj og lagner, men også selve dyne og pude behøver en tur i vaskemaskinen fire gange om året. Derudover kan det også være en god idé at banke dyne og pude en gang om ugen - eller hænge dem ud af vinduet eller på altanen, så de kan blive luftet.

 

Andre ting der er gode at vide, når du skal vaske dit sengetøj

  • Hvis dit sengetøj eller lagen er hvidt, skal du helst vaske det i en hvidvask, for at holde på de hvide toner, så det står så skarpt som muligt - uden at blive misfarvet.
  • Prøv ikke at overfylde vaskemaskinen med sengetøj - det er nemlig vigtigt at skabe ordentlig plads, så sæben kan fordele sig jævnt. På den måde skaber du de bedste forudsætninger for at dit snavsede vasketøj bliver helt rent.
  • Når du doserer vaskemiddel, skal du også have fokus på at mængderne er korrekte. Overdosering leder til meget overskudssæbe. Det kan gøre sengetøjet stift og ubehageligt - og så kan det også sætte sig i maskinen, som kan lede til bakteriedannelse og lugt.
  • Det meste sengetøj tåler hverken at blive bleget eller udsat for kemisk rens.
  • Hvis sengetøjet er udstyret med lynlås, er det vigtigt, at det vendes på vrangen, når det vaskes. Du skal også helst lukke dynen med lynlåsen. Du kan nemlig risikere at lynlåsen går i stykker, og så mister den sin funktion.
  • Generelt er det en god idé at vaske med vrangen ud - det holder nemlig farverne ved lige.
  • Har sengetøjet knapper kan det også være en god idé at lukke knapperne i. Så vikler sengetøjet sig nemlig ikke ind i sig selv eller andet tekstil, og er meget lettere at hænge til tørre.
  • Hvis du gerne vil have, at sengetøjet skal fremstå så pænt og jævnt som muligt, kan du med fordel strække sengetøjet ud, mens det endnu er fugtigt. På den måde sikrer du dig, at bomuldssengetøjet sætter sig i den korrekte facon.
  • Når sengetøjet er rent og tørt, er det vigtigt at opbevare det korrekt for
    at opretholde dets friskhed og kvalitet. Fold sengetøjet omhyggeligt og opbevar det i et rent og tørt skab eller skuffe. Undgå at placere det i direkte sollys eller i nærheden af fugtige områder, da dette kan føre til mug eller lugtproblemer.

Vi anbefaler, at du lader dit sengetøj lufttørre fremfor at tørretumble det. Sådan sparrer du på energien samtidig med at tørretumbling vil slide på sengetøjets fibre.

Kurv

Tillykke! Din ordre kvalificerer til gratis forsendelse Brug 650 DKK mere og få gratis fragt.
Der er ikke flere produkter tilgængelige for køb

Din indkøbskurv er i øjeblikket tom.